sâmbătă, 25 iunie 2011

O zi de vineri , din viaţa lui Pufu` : Mersul la plajă

            Era doar ora 10 , deja plecam de la muncă. Nu a fost nici o zi prea obositoare dar nici uşoară.
Şi totuşi era vineri iar canicula de afară mă ducea cu gândul la o plajă. Încep să răspândesc ideea printre prieteni ca gripa printre porci. Doar că , ai mei sunt imuni , unul e răcit , unul e plecat , unul e pe drum , unul nu are maşină şi sigur era şi unul care nu avea nici o scuză.
           Bun , de joi vorbisem cu Laurr că mergem vineri la plajă , dar nu prea îi surâde ideea să mergem doar noi doi. Deja ne pierdusem tot cheful , Laurr sa apucat să formateze laptopul şi făcea pe ocupatu' , când aflăm că Mushu are chef de plajă şi că să mergem la el la Corbu. Bun aşa , vorbesc cu Laurr şi îi spun că îl iau eu că şi aşa trebuia să ajung la curier să iau marfa pentru Cb.Xenon , dar îl avertizez că sunt cu papucul. El zice ok stabilim ora şi gata. Ne costumăm de plajă , luăm crocodilu' gonflabil , le aruncăm în papuc şi purcedem la drum.
Papucul , o Dacia 1305 Pick-Up din 1999 , destul de obosită , comprimată cu vreo 10cm de un tir , merge bine dar uneori te lasă în mijlocul drumului.
Ajungem la Corbu , îl sun pe Mushu , îmi spune că îl ia pe Ursu şi că ne vedem pe drum să mergem împreună pe plajă , dar eu nu "batman" cobor singur pe plajă. Drumul către plajă accesibil dar spectaculos , abrupt , pietriş şi apoi nisip. La un moment , apare un şanţ plin cu nisip moale , accelerez şi trec lejer apoi o Skoda parcată in mijlocul drumului îmi blochează drumul , ca un off-road-er adevărat , ce sunt , mă dau jos să văd cât de moale e nisipul , aşa am văzut eu la Discovery. Observ că acolo se termină drumul , nisipul era prea moale , loc de întoarcere nu era , în spate şanţ. Laurr mă dirijează să traversez iar şanţul care avea doar o porţiune îngustă acoperită , trec şanţul şi drumul devine mai lat , bun aici trebuie să întorc , Laurr zice să nu mă risc şi să întorc din mai multe manevre , dar nu , eu mă risc şi încerc să întorc în cerc. 
Da , păi logic că nu am reuşit decât 3/4 din întoarcere şi m-am afundat . Bun hai să dam înapoi , ne am afundat şi mai mult , încercăm să punem preşurile GeTeI sub roţi , să împingem , să facem balans nimic , fum din roţi şi ambreiaj doar atât. Ne calmăm şi ne împacăm cu ideea că am comiso din nou ca un bou. 
In asteptarea ajutoarelor
După 2 minute în departare se aud nişte râsete în hohote , venea Mushu... Ajunge , hai să împingem , să facem , să dregem , dar degeaba ambreiajul nu mai cupla , aşa că închid maşina , iau crocodilu' şi o iau la picior spre plajă. Ajungem pe plajă , pff apa era foarte rece şi agitată , dar curată , oricum baia în mare ne era compromisă , nu se putea intra in apă aşa că dă-i cu suc şi mişto-uri pe seama mea. Trec vreo zece minute , poate mai mult şi ne întoarcem la papuc. Ambreiajul se răcise dar tot degeaba , facem rost de lopeţi de la nişte pescari , facem rost de şufă , ne 
Da-i la lopata , hai...
apucăm de săpat (Ursu mai mult , eu dădeam indicaţii şi ţineam  
lopata să nu fugă).Mushu aduce Loganu lui , îl parchează strategic , legăm papucu' , el trage , noi împingem , Ursu conduce. Şi chiar uşor , pot spune , maşina se reîntoarce pe drum.
Bun , ambreiajul era încins , în faţă deal abrupt , îi zic lu Mushu să rămână el jos şi eu îmi iau avânt , urc urc , aburi sub capota ajung sus , trosc sa rupt cureaua. Scule nu aveam , dar aveam o curea foarte uzată. Cureaua intră uşor , chiar prea uşor deci trebuie tensionată.
De aici am iesit
Cum se tensionază o curea ? Nu ştiţi ? Se mişcă alternatorul , are o balama din care se poate mişca , Urs aveam , aşa că dai şi trage , doar că nu se mişca. Bine zis , se poate , că al meu era înţepenit. Mă apuc să caut scule în maşină , găsesc o surubelniţă ciuntă şi 2-3 raclete de gheaţă. Total inutile , stau mă gândesc , intrăm în panică , începem să râdem ca viţelu' la DVD , iar ne punem pe gânduri şi îmi aduc aminte că am termicele la mine şi trusa lor de scule , fug triumfător în spate în benă şi după nici 2 minute revin cu sculele salvatoare : un şfic , un şpic şi o surubelniţă stea , la fel
Scule adecvate
Cureaua Rupt
 utile ca racletele de mai devreme.
      Bun , ce facem ? Ne ar trebui minim o cheie de 13 şi încă ceva să  ţinem contră. Tragem la sorţi şi îl trimitem pe Mushu la pescari să facă rost de scule , se întoarce după 5 minute care au părut ore , a adus o cheie de 13 , o cheie mare reglabilă şi un patent.
Pentru cei care DACIA înseamnă de la Solenza in sus , cu astfel de scule repari complet o Dacia 1300 , eram chiar hi-tech aş putea spune , sârmă dacă aveam şi deja eram echipa inginerilor departamentul prototipuri. Deci , făcusem rost de scule , tensionăm cureaua , dăm o cheie , merge , dar motorul încă fierbe şi ambreiajul încă miroase. Lăsăm maşina să se răcească , completez nivelul la antigel si suntem buni de drum , îl trimitem pe Mushu să ducă sculele înapoi.Ursu se întinde triumfător pe capotă , îşi aprinde o ţigară , parcă ar fuma pipa păcii , Laurr repede se tolaneşte şi el pe capotă , eu leg şmechereşte cureaua de oglindă şi mă urc la volan. Scot maşina pe liber şi văd că merge lejer în faţă , aşa că o las să curgă la vale , in timp ce băieţii se relaxează pe capotă.
 



            Am mers câteva sute de metri aşa , apare Mushu şi ne strică distracţia , pornim motorul , Ursu se urcă în Logan , Laurr în papuc şi plecăm spre casa lui Mushu la un suc. 
 Morala zilei : Dacă nu existau acei pescari , ei trebuiau inventaţi.
La Mushu...



posted from Bloggeroid

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a sunat mushu , ma tras de urechi ca am scurtat prea mult finalu si ca am omis niste chestii , asa ca am mai adaugat niste randuri

    RăspundețiȘtergere
  3. Am incercat sa rearanjez pozele si textul cred ca arata mai bine asa. Nu fiti timizi , postati , accept critica si carnea in frigider.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu nu mai critic, nu iti mai bag nimic in frigider, ajunge de cata caterinca am facut atunci =)) oricum tare ziua, pacat ca nu a fost apa mai calda :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Si uite asa,ne dam seama ca de fapt mai avem inca un mare contemporan aflat in viata,un narator,un povestitor pe care sa-l asculti cu mare bagare de seama la un foc de tabara,cu tuica fiarta si cu halca de friptura in mana, a.k.a Ion Creanga The second!!!
    Povestirea ar fi trebuit sa inceapa astfel :
    "Fiind baiet, plajile cutreieram ... "
    Pufule,eu propun sa te dotezi si cu ciorap de dama,nu de alta dar nu ai fi singurul care ai folosi asa ceva daca nu ai curea (chiar si uzata) la dispozitie... Daca stiam,iti luam azi din obor o trusa de scule pentru situatii de urgenta...
    Morala o consider maxima zilei!Sublim si profund gandita!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Morala e ``scuipata-instant`` chiar de catre acei pescari :)

    RăspundețiȘtergere